MTB sezóna začína, cyklokrosová sezóna 2014/2015 skončila, aká bola?

Aj keď má cyklokros v svojom modernom ponímaní viacero špecialistov, ktorí sa venujú cyklokrosu ako hlavnej disciplíne, veľkú časť pretekárov tvoria aj tí, čo si do zimného terénu len odskočia a kombinujú ho so svojou hlavnou disciplínou, cestnou alebo horskou cyklistikou.

Pre mňa znamená cyklokros hlavne kontakt s terénom a pretekárskou intenzitou aj mimo hlavnej mtb sezóny. Tento rok bol v hre ešte jeden velký motivačný faktor, prečo sa do terénu vybrať aj v zimnom počasí a tým boli Majstrovstvá sveta, ktoré hostil Tábor v Čechách. Už minulú sezónu som si vyskúšala trať v Tábore na svetovom pohári necelé 3 mesiace po narodení dcéry Hanky.

Sezónu cyklokrosov som tento rok začala dvoma pretekmi slovenského pohára v Levoči a v Poprade. Oba preteky sa išli za pekného slnečného jesenného počasia a absolvovala som ich na horskom bicykli, čo pravidlá slovenského pohára povoľujú. Obidva preteky som vyhrala aj napriek handicapu pomalšieho horského bicykla.

Pre ďalšie preteky v neďalekom rakúskom Ternitzi som už mala k dispozícii nový cyklokrosový bike Focus Mares, ktorý mi so sponzorskou zľavou sprostredkoval český dovozca Focus bikes. Preteky v Rakúsku mali uvolnenejšiu atmosféru ako u nás, trať bola podobná tej našej v Poprade. Kedže sa nejednalo o UCI preteky, konkurencia žien nebola veľká a po smole najrýchlejšej Rakúšanky v pretekoch, som s pohodlným náskokom zvíťazila. Organizátor nepožadoval od zahraničných pretekárov ani štartovné, vyhlásenie výsledkov prebehlo hneď po pretekoch a tak som bola doma skôr ako z niektorých pretekov na Slovensku.

Ďalšie dva cyklokrosy som absolvovala na Slovensku, preteky v Krupine mali už pre cyklokros typickejšie blatisté podmienky a boli rozjazdou pred decembrovými Majstrovstvami SR v Trnave. Výsledky obidvoch pretekov boli u žien zhodné, stala som sa majsterkou SR  pred Líviou Hanesovou a Erikou Glajzovou.

Víťazstvo na MSR v Trnave mi zabezpečovalo podľa nominačných kritérií automaticky štart na MS v Tábore, aj keď potvrdenie štartu na MS od SZC prišlo s oneskorením až v novom roku.

Do MS už neostávalo veľa času, pre finálnu prípravu som zvolila kratšie 11 dňové sústredenie v tureckej Alanyi a štart na pretekoch svetového pohára v cyklokrose v holandskom Hoogerheide. Sústredenie aj štart v Hoogerheide prispeli k môjmu výsledku na MS, kde som neplánovala len štartovať, ale aj pretekať. Na svetovom pohári som si vyskúšala jazdu v pretekoch svetovej konkurencie týždeň pred MS a získala ďalšie poznatky potrebné na vylepšenie výkonu pred MS. Vedela som, že na MS mám na lepší výsledok ako 39.miesto v Hoogerheide, no dosiahnuť ho nebude jednoduché.

MS v Tábore boli zážitkom na osobitný článok a aj kvôli nemu som o MS premýšlala už predchádzajúcu sezónu. Tábor nám pripravil mix snehu, ľadu a blata, pri teplotách okolo nuly. Napínavé preteky žien vyhrala Francúzska Pauline Ferrand Prevot, ktorá k dúhovému dresu Majsterky sveta na ceste pridala aj ten cyklokrosový.

Focus Mares som priamo v Tábore pred pretekmi vylepšila s pomocou SRAM race support o novú cyklokrosovú sadu SRAM CX1. K dispozícii som mala aj nové kolesá od NOVATECu karbónové R3, R1 a Sprint. Druhý bicykel mi do depa zapožičal Števo Buchel a v preteku som ho aj využila, keď som v depe menila 2 krát, kvôli očisteniu bicykla a narovnaniu radiacej páky po páde. V pretekoch som mala pomerne slušný štart, keď som sa dostala do prvej dvadsiatky. Potom som po páde niekoľko miest stratila, v poslednom kole sa mi ešte podarilo predbehnúť 11-násobnú majsterku USA a tretiu ženu tohtoročného svetového pohára Katie Compton. Moje 26. miesto nepatrí k špičkovým výsledkom, no s  výkonom som spokojná. Môj výsledok patril k tomu najlepšiemu čo Slovensko na týchto MS dosiahlo. Slovensko doposieľ na MS v cyklokrose ešte žiadna žena nereprezentovala. Tento rok sme mali na štarte dvojnásobné zastúpenie, keď so mnou štartovala aj Lívia Hanesová otc cialis.

Škoda len, že moja účasť na Majstrovstvách sveta ako aj kompletná príprava a celá cyklokrosová sezóna museli byť hradené iba z mojich súkromných a klubových zdrojov. Do reprezentácie v cyklokrose som nebola zaradená. Slovenský zväz cyklistiky nevyhovel doposiaľ mojej žiadosti o čiastočné uhradenie mojich nákladov na MS v Tábore a zatiaľ zjavne nedozrel na to, aby si vedel vážiť pretekárov, ktorí mu zaistili nielen najlepšie výsledky, ale zo širšieho pohľadu aj trojnásobnú účasť na OH.

Verím, že na jeseň sa do cyklokrosu znovu opriem, absolvujem viac podujatí svetového pohára, prípadne vylepším moje maximum na Majstrovstvách sveta.

Komplet výsledky: http://www.jankastevkova.com/?p=22

Video MS Tábor : https://www.youtube.com/watch?v=pZw_NEs_0Mw

podium-zeny-levoca-cx-2014.JPG levoca-cx-j-k-stevkova-2014.JPG j-k-stevkova-cx-trnava-2014.JPG northwave-jkstevkova-cx-season.JPG cyklokros-cx-poprad-2015.JPG cx-trnava-msr-2014.JPG slovakia-national-championships-cyclocross-2014-janka-keseg-stevkova.jpg podium-cx-trnava-2014.jpg hoogerheide-janka-keseg-stevkova-cx-elite-women-2015.JPG

tabor-cx-worlds-2015.JPG j-k-stevkova-tabor-2015.JPG sram-j-k-stevkova.JPG tabor-cx-world-champ-2015-women-start.jpg janka-keseg-stevkova-tabor-cx-3.jpg janka-keseg-stevkova-tabor-cx-1.jpg janka-keseg-stevkova-cx-tabor-2.jpg focus-bike-janka-keseg-stevkova-tabor-2015.JPG outsiterz-cycling-uci-cyclo-cross-world-champs-tabor-2015.JPG  janka-keseg-stevkova-tabor-topeak.JPG               

Komentovať príspevok »»

-->