Súhrn sezóny 2016, 4 tituly z domácich šampionátov, 5. miesto na ME v MTB maratóne a mix MTB, cesty a cyklokrosu.

lp1050562.JPG

Olympijská sezóna je vždy trochu iná ako ostatné. Extra motivácia a tlak na výsledky v kvalifikácii pre OH zvyšuje konkurenciu, presadiť sa je ťažšie. Šance v kvalifikácii pre MTB, kde sú potrebné aspoň 3 aktívne pretekárky neboli veľké. Slovenský zväz cyklistiky sa rozhodol podporiť len mužov a tým nádej na moju štvrtú olympiádu úplne pochoval. Napriek absencii v Riu som ale mala sezónu s ktorou môžem byť viac než spokojná.

Súhrn najpodstatnejšieho z mojej sezóny 2016 na nasledujúcich riadkoch, osobitne za horskú, cestnú cyklistiku a cyklokros.

janka-keseg-stevkova-sigulda-mtb-euro-marathon-2016.JPGjanka-stevkova-3.jpgjanka-stevkova-nmnm-worlds-2016-leading-belomoyna-and-prevot.jpgslovaka-national-championships-2016-mtb-xco-women-elite-jkeseg-stevkova-martina-sichtova-nina-janusikova.JPG

Na úvod MTB sezóny som po tretí krát absolvovala prestížne etapové mtb preteky Cape Epic. Vo dvojici so Španielkou Sandrou Santanyes Murillo sme štartovali za juhoafrický tím ASRIN.

Tento rok som sa zamerala na medzinárodné preteky v okolí, Český pohár MTB a Rakúsku MTB ligu, kde som sa dostala na pódium na pretekoch C1 kategórie v Grazi a C2 kategórie v Ottenschlagu.

Na majstrovstvách Európy a Sveta v cross country som si nevylepšila moje osobné maximá, no výsledky patrili k tomu najlepšiemu, čo reprezentácia Slovenska dosiahla. Vo švédskej Huskvarne som na ME skončila 18.ta, z MS v Novom Meste na Morave som si odniesla 26. miesto. Na oboch podujatiach som reprezentovala aj v pretekoch štafiet.

Najlepším výsledkom sezóny bolo 5. miesto na ME v mtb maratóne v lotyšskej Sigulde, ktoré som absolvovala spoločne s Andreou Juhásovou za klubové farby a financie. Žiadosť o preplatenie nákladov od SZC nám bola bohužial viacnásobne zamietnutá.

Na Slovensku som obhájila titul Majsterky SR v cross country a eliminačných šprintoch na Kľaku. Štartovala som aj na Stupavskom mtb maratóne a etapových pretekoch Horal, ktoré som pre pád v prvej etape nedokončila.

Moje výsledky z UCI MTB pretekov a foto aj na: http://mtbcrosscountry.com/riders/janka-stevkova/

majstrovstva-sr-zeny-elite-cestne-preteky.JPG13710480_10153822999253505_3292777854590503648_o.jpg13738075_10153825265273505_1710051767115268374_o.jpgjanka-keseg-stevkova-martina-mikulaskova-kyjov-2016.jpg

Popri pretekoch v horskej cyklistike, som od začiatku roku plánovala venovať viac času aj cestnej cyklistike s cieľom zaradiť zahraničné štarty a uspieť na domácom šampionáte. V rámci prípravy som aj tento rok pretekala v lokálnej Trnavskej cyklistickej lige na ceste.

Prvé cestné preteky žien v tomto roku som išla v rámci českého pohára Force road cup v Kyjove, kde sa neskôr konali aj MSR, no na inej trati. V tesnom záverečnom šprinte som skončila na 3. mieste za Jarmilou Machačovou a Nikolou Noskovou.

V priebehu sezóny som štartovala na troch etapových cestných pretekoch žien UCI 2.2.

Gráciu Orlovú v Čechách a poľský Women Tour de Pologne som absolvovala s reprezentačným tímom Slovenska. Pre český Tour de Feminin v Krásnej Lípe som dostala možnosť pretekať za Czech Mix team.

Aj keď sa mi v etapákoch darilo dokončiť v prvej polovici štartového poľa, okrem bodíku v jednej horskej prémii na Grácii sa mi nepodarilo výraznejšie presadiť či už v etape alebo celkovo.

Okrem etapákov som štartovala aj v cestnej časovke do vrchu zaradenej do UCI kalendára ako preteky UCI 1.2. O cenu hejtmana Moravskoslezskeho kraje. Časovka pod Pradedom mi nevyšla, no vďaka menšiemu počtu štartujúcich som za 7.miesto brala moje prvé UCI body v cestnej cyklistike.

Majstrovstvá SR v cestnej cyklistike ma zastihli v dobrej forme. V časovke som obsadila druhé miesto za Luciou Valachovou. Napriek pár chybám, ktoré som v časovke urobila, bude pre víťazstvo na tejto disciplíne potrebné viac zapracovať. Cestné preteky žien v horúcom letnom počasí na kopcovitej trati mi vyšli dokonale. Hneď v úvode som sa vzdialila domácej konkurencii a v skupinke s českými pretekárkami som mohla odstup už len kontrolovať.

V závere sezóny som bola nominovaná na Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike vo francúzskom Plumelecu. V pretekoch som nemala ideálny deň a neudržala som sa v hlavnom balíku. Dokončila som spoločne s Terezou Medveďovou v poslednej skupine. Keby som vedela o štarte v Plumelecu skôr, dalo sa na preteky lepšie pripraviť. Na Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike Slovensko žiadne ženy ani juniorky nenominovalo.

Podrobnejšie moje výsledky v cestných pretekoch UCI: http://www.procyclingstats.com/rider.php?id=130122
slany-cx-toi-toi-cup-women-start-2016.JPGjanka-keseg-stevkova-tereza-medvedova-a-tatiana-jasekova-slovakia-nationals-cx-2016.JPGpb056019.jpg

CX - cyklokros sa stáva populárnym spestrením zimnej sezóny horských aj cestných cyklistiek.

V 2016 som sa zamerala na český pohár Toi Toi cup a obhajobu domáceho titulu. Kvalitné štartové pole a dobrá organizácia medzinárodných krosov v Čechách boli dôvodom, prečo som mala v pláne objazdiť celú 7 dielnu sériu pretekov. Najlepším výsledkom bolo 3. miesto v Holých Vrchoch. Posledné kolo v Uničove som bohužial musela odrieknuť kvôli zápalu a strhnutiu privretého nechta na ruke. Sľubná pozícia v celkovom hodnotení pohára sa tak nakoniec zmenila na “zemiakové” 4. miesto.

Druhé pódium v medzinárodných pretekoch som získala na UCI dvojke Tage des Querfeldeinsport v rakúskom Ternitzi. Zvíťazila domáca majsterka Nadja Heigl.

Na Slovensku som štartovala na troch kolách Slovenského pohára v cyklokrose. Zvíťazila som v Trnave, Dolnej Krupej aj na Majstrovstvách SR v Krupine, kde som obhájila titul pred Terezou Medveďovou a Tatianou Jasekovou.

Na majstrovstvá Európy som nominovaná nebola. Slovenský zväz cyklistiky mi tento rok ponúkol len štart na svetových pohároch v decembri, keď som kvôli zraneniu nepretekala.

Záverom by som rada poďakovala všetkým priateľom a sponzorom, kedže dôvera v materiál a ľudí okolo vás je nevyhnutným základom úspechu.

Osobitné poďakovanie patrí značke KTM Bike Industries, za parádne bicykle, ale aj ostatným sponzorom za materiál a podporu: SPONZORI

Stan’s NOTUBES MTB wheels, NyNa sportswear, Novatec road wheels, Mitas tires, Northwave cycling shoes, CrankBrothers, Grip Grap, Adidas eyewear, Pro Action nutrition a SportLab.sk, MUDr. Vladimír Hostýn, Asrin cycling
team za profesionálnu podporu počas Cape Epic-u a môjmu klubu Outsiterz cycling.

Kompletné výsledky sezóny: TU

facebook-logo.jpg aktuálne info aj cez Outsiterz cycling team facebook

Komentovať príspevok »»

-->