Cyprus Sunshine cup 3. kolo (finále v Amathous) – 5. miesto v pretekoch a 2. miesto celkovo v pohári.

Posledné kolo cyperského Sunshine cup-u 2010 sa konalo v oblasti archeologického náleziska Amathous, neďaleko Limassolu. Preteky na pobreží sprevádzalo slnečné jarné veterné počasie s teplotou okolo 21 stupňov. Okruh trochu pripomínal portugalský Castro Marim, sypký kamenistý povrch, veľa singltrackov, niekoľko kratších, skôr silových stúpaní plus rovinatý úsek proti vetru po plážovej promenáde. Preteky snímala v priamom prenose aj televízia, možno niečo odvysielala aj internetová TV Freecaster.

Štart žien bol tentokrát naplánovaný na doobeda, spoločne s juniormi a niekoľkými veteránmi a juniorkami. Naše štartové pole sa oproti predchádzajúcim pretekom mierne pozmenilo, niektorí už z Cypru odcestovali, iní si ako prvé preteky sezóny vybrali práve posledné kolo Sunshine cup-u ktoré bolo zaradené do 1. kategórie UCI. Štartové pole žien tvorilo 24 pretekárok, medzi nimi aj 6 národných majsteriek (AUT, HUN, SWE, SVK, GBR, DEN) a víťazka svetového pohára 2009 – Elisabeth Osl. Pretekom nakoniec dominoval nemecký tým Central Ghost ktorého farby háji aj olympijská víťazka z Pekingu Sabine Spitz, tentokrát ale len v roli diváka. Zvíťazila 19 ročná Mona Eiberweiser pred Elisabeth Osl a Annikou Langvad z Dánska. Štvrtá Anja Gradl sa na vyhlásenie nedostavila. Ja som uzatvorila päticu najrýchlejších na pódiu.

Aj keď mi tento typ trate ako bol v Amathous-e sedí, nepodarilo sa mi zaútočiť na najlepších. Hneď v úvode náš pretek poznačili juniori, ktorí štartovali len 30 sekúnd za nami a premiešali poradie žien ešte pred koncom nájazdového kola. Ja som pomalším štartom trochu stratila, v singletrailoch sa potom obtiažnejšie obiehalo. Veľkú časť pretekov som znova absolvovala spoločne s Ruskou Anoshinou, ktorá mala ale v predposlednom okruhu pád v jednej zo zákrut a prepadla sa o dve miesta za mňa. Moja strata na vyššie priečky nebola veľká, čo je na úvod sezóny fajn. Slušný výkon podala aj Maďarka Barbara Benkó (Rothaus Cube) 8. miesto, ktorá skončila tretia na našom domácom Grand Prix v Dohňanoch v minulom roku.

Som rada že ma na tejto náročnej trati podržal aj môj bezchybne fungujúci bike a podarilo sa mi tak obhájiť druhé miesto v celkovom poradí Sunhine cupu 2010. Zvíťazila Dánka Annika Langvad (HMTBK), tretie miesto obsadila minuloročná víťazka Alexandra Engen SWE (Rothaus Cube). Tá sa ešte snažila v posledných pretekoch zaútočiť na druhú priebežnú priečku, no to by ma musela poraziť o dve a viac miest, čo sa jej nepodarilo.

Pretekom mužov aj v Amathous-e dominoval Jaroslav Kulhavý z ČR (Rubena Birell Specialized), celkovým víťazom Sunshine cupu 2010 sa stal Jan Škarnitzl ČR (Dimp – Giant).

Môj pobyt na Cypre končí túto stredu. Aj keď tu budú ešte jedny miestne preteky 2. kategórie UCI budúci víkend v Strovolos- e, väčšina bikerov svoj pobyt na Cypre končí. Môj pôvodný plán boli preteky v tureckej Alanyi, ktoré boli na programe nasledujúci víkend. Tie sa ale presunuli na iné termíny a tak nasledujúce týždne budú len tréningové.

Cyprus je určite jednou z atraktívnych možností jarnej prípravy. Ponúka slušnú sieť ciest dobrej kvality, väčšinou aj dobré počasie :-), ale hlavne pekné preteky na kvalitných tratiach a v slušnej medzinárodnej konkurencii. K dobrému pocitu z pobytu prispieva veľkou mierou aj pohodlie ubytovania. Ja som pre môj pobyt zvolila namiesto hotelového servisu pobyt v apartmáne v dedinke Pyla (Pila). Táto alternatíva prináša oproti hotelom množstvo výhod a samozrejme iný pohľad na miesto pobytu. Jeden deň ešte využijem na tréningovú jazdu v tureckej časti- severnom Cypre. V diaľke tam je vidno nejaké zaujímavé kopce, kam možno jedného dňa zavíta aj spoločný grécko- turecký Sunshine cup?

Konečné poradie Sunshine cup 2010 Elite women:

  1. Annika Langvad DEN (HMTBK)
  2. Janka Stevkova SVK (CK EPIC Dohnany)
  3. Alexandra Engen SWE (Rothaus Cube)
  4. Suzanne Clarke (British cycling national team)
  5. Melanie Spath GER (Cycleways)

amathous-mtb-race-hill.JPG

6-national-champions-at-the-start-line.JPG

anoshina-ekaterina.JPG

podium-amathous-race.JPG

sunshine-cup-2010-final-standing-from-left-clarke-gbr-stevkova-svk-langvad-den-engen-swe-spath-ger.JPG


Jeden komentár k Cyprus Sunshine cup 3. kolo (finále v Amathous) – 5. miesto v pretekoch a 2. miesto celkovo v pohári. »»


Komentár

    comment_type != "trackback" && $comment->comment_type != "pingback" && !ereg("", $comment->comment_content) && !ereg("", $comment->comment_content)) { ?>
  1. Komentár od marosh | 03/04/2010 at 08:05:51

    viac ako hodinovy zaznam z pretekov je naozaj aj na Freecaster TV
    http://freecaster.tv/mtb/1011335/cyprus-sunshine-cup-2010-replay


comment_type == "trackback" || $comment->comment_type == "pingback" || ereg("", $comment->comment_content) || ereg("", $comment->comment_content)) { ?>

Trackbacks & Pingbacks »»

  1. Komentár by marosh | 2010/04/03 at 08:05:51

    viac ako hodinovy zaznam z pretekov je naozaj aj na Freecaster TV
    http://freecaster.tv/mtb/1011335/cyprus-sunshine-cup-2010-replay

Komentovať príspevok »»

-->