Ostravský Chachar a Salgotarján Kupa dva preteky v jednom víkende.

Medzinárodný kalendár UCI nám opäť na víkend ponúkol hneď dva medzinárodné podujatia v našom bližšom okolí a tak som využila šancu kvalitne si zapretekať počas oboch víkendových dní.

Ostravský Chachar (UCI 2.kategória) je už tradičným podujatím na severe Moravy. Tento rok bol spoločne s našimi pretekmi Grand Prix v Dohňanoch aj súčasťou Central European cup-u pre kategórie juniorov a U23. Nenápadný okruh v Bělskom lese v Ostrave znovu potvrdil, že aj bez veľkého výškového prevýšenia je možné ponúknuť technicky náročnejší okruh. Aj keď nám počasie prialo, trať bola ešte mokrá z rannej búrky a vyhnúť sa pádu nebolo jednoduché.

Ja som mala na programe ešte nedeľné preteky v Maďarsku a tak som plánovala ísť takticky a šetriť sily na ďalší deň. Tento plán sa mi podarilo naplniť, konkurencia mi dovolila aj miernejšie tempo v závere pretekov a obhájila som tak minuloročné víťazstvo. Druhú priečku obsadila Lucka Veselá (GT Czech team) pred bývalou juniorskou majsterkou sveta Allou Boyko z Ukrajiny (ISD cycling). V pretekoch mužov obhajobu víťazstva z minulého roku zvládol aj Pavel Boudný (Česká Spořitelna mtb).

Chachar mal aj tento rok svoju nezameniteľnú atmosféru, dobre sa dopĺňali s pretekmi v Dirt jumpe a BMX ktoré sa konali v priestore štartu a cieľa.

V nedeľu sa na maďarsko-slovenských hraniciach pri Sálgotarjáne konali preteky 1.kategórie UCI. Hneď na začiatok prekvapili maďarskí organizátori pomerne vysokým štartovným 20Euro a zákazom obhliadky trate po 9:30 hod pod hrozbou diskvalifikácie. No aspoň som si neušpinila bike tréningom na trati a ušetrila trochu síl do pretekov:-). K favoritkám na štarte patrila domáca majsterka Barbara Benkó, ale hlavne majsterka sveta v ženách U23 z 2008 Slovinka Tanja Zakejl. Tá diktovala tempo pretekov od začiatku a bez problémov zvíťazila. Mne sa po štarte nešlo ideálne, nepoznala som ani trať a tempo narúšalo aj obiehanie pomalších pretekárov z iných kategórií. Stratila som kontakt s najrýchlejšími a po prvom kole som išla na šiestej priečke. Ťažký kopcovitý okruh v blate s niekoľkými bežeckými pasážami mi veľmi nesedel. V náročných a dlhých pretekoch som nakoniec vybojovala tretie miesto, čo bolo pre mňa asi reálne dosiahnuteľné maximum. Slovinka Zakejl išla výborné jedenáste miesto týždeň pred Salgotarjanom na svetovom pohari vo Val di Sole, kde bola najrýchlejšou pretekárkou  do 23 rokov a túto formu si minimálne udržala aj na preteky v Maďarsku. Svoj nadštandard predviedla s blížiacimi sa Majstrovstvami sveta aj Maďarka Benkó.

Rovnaký dvojpretek Ostrava- Salgotarjan na tento víkend zvolila okrem mňa aj Ukrajinka Alla Boyko a aj naša Katka Uhláriková (Merida biking team). V Salgotarjane sa predstavilo hneď niekoľko medailistov z Majstrovstiev Slovenska 2010.  Z mužov Martin Haring (6.miesto) a Michal Lami (7.miesto), v junioroch nemali konkurentov Jozef Bebčák (2.miesto) a František Lami (1.miesto). V pretekoch žien okrem mňa a Katky Uhlárikovej štartovala aj strieborná z MSR Zuzana Vojtášová, ktorá ale preteky pre technickú poruchu nedokončila.

Preteky mužov v Salgotarjáne vyhral Čech Jan Škarnitzl (DIMP Giant), ktorý tu dominoval rovnako ľahkým spôsobom ako na našom tohtoročnom Grand Prix v Dohňanoch.

Stránky pretekov v Salgotarjáne: www.salgotarjanihke.hu

Stránky Ostravský Chachar: www.ostravskychachar.cz


  chachar-pred-startom.JPG ostravsky-chachar-vesela-stevkova-boyko.JPG ostravsky-chachar-2010-podium-zeny.JPG ostrava-po-pretekoch.JPG

salgotarjan-mtb-start.JPG salgotarjan-mtb-zeny-podium-2010.JPG irsky-vlkodav-4mesiace.JPG

Komentovať príspevok »»

-->