Majstrovstvá sveta 2010 Mt. Saint Anne, Canada.

Majstrovstvá sveta - každoročné vyvrcholenie a najprestížnejšie preteky sezóny sa tento rok odohrávali v lyžiarskom stredisku Mt.Saint Anne na východnom pobreží Kanady. Podujatie zastrešovalo všetky disciplíny horskej cyklistiky, okrem olympijského cross country aj zjazd, 4 cross a trial.

Slovenský zväz cyklistiky nominoval na tohtoročné MS pre cross country sedemčlennú výpravu. V Elite kategórii Michal Lami a Janka Števková, za juniorské kategórie František Lami, Jozef Bebčák a Natália Šimorová plus Martin Belas a Tomáš Legnavský ako doprovod.

V Kanade sme chceli napodobniť naše veľmi dobré výsledky na tohtoročných Majstrovstvách Európy v izraelskej Haife, no nakoniec sa nám nepodarilo k nim ani priblížiť. Ja som mala výhodu dlhšej aklimatizácie, kedže som v Amerike pretekala aj predchádzajúci víkend. Výprava Slovenska dorazila do dejiska po zmeškanom lete v Paríži až v pondelok po polnoci. V utorok nás čakalo základné zoznámenie s traťou a v stredu boli už na programe preteky štafiet a junioriek.

Trať kanadských MS bola  snáď ešte náročnejšia ako tá minuloročná v Austrálii a obsahovala pekné technické pasáže či už nahor alebo dole kopcom. Extrémne teplé počasie trať ešte sťažilo, tvorili sa na nej hlboké ryhy v prachu. Tieto podmienky vydržali len na preteky štafiet a juniorské preteky, neskôr sa ochladilo a piatkový dážď  trať úplne “prerobil”, čo niektoré pasáže zľahčilo iné sa stali náročnejšími.

Preteky štafiet sme obsadili tým najlepším čo v súčasnosti slovenské mtb xc ponúka. Chýba nám muž kategórie U23 a v štafete ho rovnako ako v Haife zastúpil junior. V štafetách sme obsadili 15.miesto spomedzi osemnástich krajín na štarte a dobre sme sa zoznámili s traťou. Hlavným cieľom našej účasti bolo popri reprezentácii nášho tímu aj získanie bodov do olympijskej kvalifikácie, ktoré sa počítajú rovnako do mužského aj ženského rebríčka. Tento cieľ sa nám podarilo splniť a našu účasť v štafetách hodnotím pozitívne, kedže samotné umiestnenie nebolo v tomto prípade až tak dôležité.

Preteky junioriek nasledovali poobede, po pretekoch štafiet a nás reprezentovala Natália Šimorová, ktorá nenadviazala na desiate miesto z Haify a skončila na 24.mieste z 32 štartujúcich. Natália neabsolvovala po ME a MSR žiadne preteky, jej kontakt so svetovým mtb je minimálny a náročné preteky a trať MS boli nad jej sily.

Piatkové preteky juniorov mali snáď najlepšie podmienky čo sa povrchu trate týka, mierny dážď spravil trať priam stvorenú na jazdenie. Naši juniori nezačali zle, Fero Lami po nájazdovom kole figuroval na 7.mieste a po prvom kole na 11. Smola ho postihla v druhom okruhu, keď nešťastne ohol brzdový kotúč, ktorý mu defacto brzdil koleso celý zbytok pretekov. Žiaľ, Fero si to nevšimol a s takýmto hendikepom obišiel celé pretky a skončil na solídnom 26.mieste. Jozef Bebčák sa v pretekoch snažil a po horšom štarte skončil na 47.mieste spomedzi 74 štartujúcich. V poradí krajín v pretekoch juniorov, ktoré určuje štartovú pozíciu našich juniorov na budúcoročnú sezónu bolo Slovensko na 13. mieste.

Ja som po pretekoch vo Windhame ochorela.Teplota, nádcha, kašel a herpesové ochorenie ma sprevádzalo celý pobyt v Kanade. Napriek tomuto hendikepu som si po finále svetového pohára verila na umiestnenie v top 20. Choroba plus defekty ma ale odsunuli až na 34.miesto. Napriek tomu som rada, že som preteky nevzdala a v náročnom teréne, ktorý mi ale sedel, som preteky dokončila. Síce som po pretekoch bola dosť sklamaná, ale ako sa vraví  “keď má človek formu, ľahko ochorie”, čo sa mi potvrdilo.-(. Do  UCI rebríčka som si ale pripísala cenné body a momentálne figurujem na veľmi slušnej 15.priečke.

A skoro som zabudla na preteky mužov Elite. Tie sprevádzalo veľmi premenlivé počasie a niekoľko aj viacnásobných defektov u favoritov pretekov. V depe museli zastavovať Schurter, Absalon, Fontana, Sauser a veľa ďalších. Slovenský dres hájil Mišo Lami a zhruba v polovici pretekov jazdil v skupinke okolo 40.teho miesta, do ktorej sa po defekte prepadol aj Christoph Sauser. Mišovi sa ale z bližšie nezistených príčin odlomila pätka prehadzovača a z pretekov musel odtúpiť.

Aj keď nám štastie v Kanade veľmi neprialo, Slovensko si z Majstrovstiev sveta doviezlo predsa len jednu medailu. Tretie miesto a bronzový kov vybojovala Tatiana Janíčková v triale žien!

Po pretekoch v Kanade ma čaká 18.9. finále českého pohára v Peci pod Snežkou, kde by som chcela udržať dres vedúcej pretekárky a doviezť domov víťazný pohár Českého pohára mtb xc 2010. V nedeľu 19.9. potom ukončia slovenský pohár aj finálové preteky vo Vadičove.

Časť z pretekov žien z live prenosu poľskej televízie na: http://www.youtube.com/watch?v=5uW3tMkVBLo

Výsledky Elite ženy MS MTB XC 2010:  zeny-elite-ms-2010-m.s.anne-canada.pdf

Výsledky Team relay, tímová štafeta MS 2010:  team-relay-stafeta-timova-ms-2010-m.s.anne-canada.pdf

Kompletné výsledky MS 2010: www.uci.ch

Viac foto , video a pikošiek z MS určite nájdete pri surfovaní netom.

pohlad-na-rieku-sv-vavrinca-z-hory-sv-anny.JPG bicykle-nam-pricestovali-na-cas.JPG kanadsky-vidiek.JPG slovakia-team-stafety-ms-201o-stanne-canada.JPG jeden-z-narocnych-vyjazdov-v-poslednom-kole-zien-tu-este-nebolo-rozhodnute-o-striebre-bronze-a-zemiakoch.JPG najproblematickejsie-miesto-trate-kde-za-mokra-vacsina-zien-volila-jednoduchsiu-obchadzku-alebo-beh.JPG juzna-afrika-otvori-sezonu-svetovych-poharov-2011-neethling-candice.JPG natalia-simorova-preteky-ms-boli-pre-nu-pritazke.JPG yana-belomoyna-z-ukrainy-startovala-aj-u-nas-v-dohnanoch-minuly-rok-z-ms-si-teraz-odviezla-aj-s-defektom-striebornu-medailu.JPG pretek-junioriek-v-extremnom-teple-sa-isiel-na-prasnej-trati-najrychlejsia-z-americaniek-essence-barton.JPG aj-niektore-juniorky-startovali-na-velkych-29-tkovych-kolesach.JPG buduca-lene-byberg.JPG neethling-candice-south-africa.JPG   pastore-alicia-rose-ako-vela-dalsich-pretekala-na-znacke-specialized.JPG jozef-bebcak-po-slabsom-starte-sa-bojovnou-jazdou-posuval-dopredu.JPG frantisek-lami-po-vybornom-starte-ho-na-ceste-k-lepsiemu-umiestneniu-pribrzdil-ohnuty-disk-zadnej-brzdy.JPG na-starte-muzov-malo-zastupcov-aj-vela-juhoamerickych-krajin.JPG michal-lami-svoje-prve-preteky-na-americkom-kontinente-nedokoncil-zlomil-uchyt-prehadzovaca.JPG pump-track-draha-na-ktorej-ti-sikovnejsi-jazdili-donekonecna-dookola-bez-otocenia-pedalmi.JPG 
Sponsor: http://pharmacieinde.fr/p…vitra

Komentovať príspevok »»

-->