Záver sezóny v znamení domácich pretekov, mtb maratón v Brezne a môj prvý cyklo-cross v Borovej.

Záver tohtoročnej sezóny mi ponúkol popri letnom počasí aj možnosť vyskúšať si slovenské preteky, na ktoré v sezóne neostáva čas.

V sobotu 1.októbra sa v Brezne pod názvom JAKI Kellys Biketour konal posledný MTB maratón zaradený do veľkej Cyklomaratónskej série. Celkovo 366 bikerov na troch rôznych tratiach si mohlo vychutnať náročné stúpania na sypkých, štrkovito kamenistých povrchoch lesných ciest, preložených rýchlymi zjazdami po lúkach. Ja som volila najdlhšiu maratónsku trasu 62km s prevýšením 2245metrov, ktorá mi trvala 3h 30min. Druhou v cieli pretekov žien bola Linda Bučková  (CK Vlkanová Witzenmann) pred Andreou Juhásovou (CK Svätý Jur), ktorá sa stala aj celkovou víťazkou Cyklomaratónskej série 2011.

Výsledky maratónov cyklomaratónskej série: www.cyklo.sao-tatry.sk

V nedeľu sa v Borovej pri Trnave konalo druhé kolo BCF Slovenského pohára v cyklokrose (cx), cyklistickej disciplíne ktorú som tu vyskúšala po prvý raz. Ženy majú svoju oficiálnu kategóriu v cyklokrose len od roku 2000, aj keď história tejto disciplíny siaha až niekam za rok 1950, keď boli organizované prvé oficiálne Majstrovstvá sveta v Paríži. Slovensko hostilo Majstrovstvá sveta v cyklokrose v roku 1999 v Spišskej Teplici pri Poprade. Sezóna cyklokrosov trvá od októbra do januára, najväčšej popularite sa teší tento šport v Belgicku, kde sa jazdia aj preteky série Superprestige, no veľa fanúšikov má aj v USA alebo v Českej republike, ktorá bude tento rok hostiť dve kolá Svetového pohára v cyklokrose.

Preteky žien v cyklokrose sa u nás jazdia na 30 minút a je povolené aj použitie horského bicykla. Trať v Borovej sa trošku podobala na cross country horských bicyklov. Ženy majú spoločný štart s Veteránmi B, Kadetmi, juniorkami a kadetkami.

Pre mňa to bola nová, zaujímavá skúsenosť v cyklokrosovo netradične suchom a teplom počasí. Konkurencia žien v slovenskom cyklokrose je podobne ako v ostatných disciplínach cyklistiky ale aj v iných športoch pomerne malá, no radosť z pretekania ostáva.

Viac informáciíí o cyklokrose na Slovensku na stránkach: www.cxsvk.sk

Komentovať príspevok »»

-->