Svetový pohár v mtb maratóne v tureckom Manavgate.

MTB maratón mal svoje prvé oficiálne Majstrovstvá sveta pod hlavičkou UCI a s dúhovým dresom pre víťazov len v roku 2003 na MS v švajčiarskom Lugane. Neskôr sa zaviedol aj osobitný UCI ranking pre maratóny a seriál pretekov svetového pohára. Ten sa ide pod hlavičkou Nissanu -Nissan UCI MTB World cup pre všetky tri disciplíny MTB aj tento rok (XC,DH,marathon-MX). Svetový pohár v maratóne je ale trochu “chudobnejší” a tvoria ho len dva preteky. (#1- Manavgat TUR,#2 - Ornans FRA). Pre mtb maratóny sa objavuje aj pomenovanie cross-country marathon a klasické cross-country potom treba hľadať pod pojmom olympic cross-country.

Maratóny nie sú mojou prioritou a pretek Svetového pohára v Manavgate slúžil na spestrenie jarnej prípravy a otestovanie pred etapákom Cape Epic, ktorý štartuje už o necelých desať dní.

Trať ženského maratónu bola nakoniec oproti mužom skrátená o hlavné stúpanie a merala 78km s 1587 metrami prevýšenia. (muži 89km, 2153 prevýšenie) Nádherný okruh s prevažne suchým kamenistým povrchom podobným terénom na Roc d’Azur vo Francúzku doplnilo pár blatistých sekcií a asfaltových 10km po rovine na záver. Trať bola spestrená aj prejazdom okolo manavgatských historických pamiatok.

V porovnaní s predchádzajúcimi XC pretekmi bol svetový pohár na slabšej organizačnej úrovni, čo ma prekvapilo. Chýbala voda ako i sprchy v cieli, neutrálne občerstvovačky na trati neexistovali. Na pretekoch XC v Alanyi sa neplatilo štartovné a preteky ponúkli oveľa viac ako World cup.

V preteku som sa pohybovala od začiatku v prvej päťke, chýbalo mi hlavne zabezpečenie na občerstvovačkách, z čoho konkurencia trochu ťažila. :-) Skoro polovicu preteku som išla na štvrtom mieste, spoločne so Slovinkou Klemenčič, ktorá nespolupracovala a neskôr mi ušla. V cieli bol pretek poznačený nejasnosťami ohladne skracovania trate niektorých pretekárok, čo je ale ťažko dokázateľné a poukazuje to najmä na nízku profesionalitu top pretekárok a slabé zaistenie akcie od organizátora.

Moje piate miesto považujem za veľmi slušné a dufam že radosť z jazdenia aj na dlhých tratiach mi vydrží aspoň po posledný 950-ty kilometer afrického terénu na Cape Epic 2008.

Výsledky Nissan UCI MTB World cup - Manavgat TUR: TU

Pár fotiek z www.mtbtr.com, viac foto aj na www.mtbs.cz:

dscn4236.jpg 100_9184.jpg 100_9297.jpg 100_9299.jpg dscn4293.jpg dscn4297.jpg

Jeden komentár k Svetový pohár v mtb maratóne v tureckom Manavgate. »»


Komentár

    comment_type != "trackback" && $comment->comment_type != "pingback" && !ereg("", $comment->comment_content) && !ereg("", $comment->comment_content)) { ?>
  1. Komentár od Frank Hayward (South Africa) | 03/05/2008 at 14:27:11

    Hi Janka

    It is Frank here from the Epic.

    I can’t read slovakian at all but the pictures look good. I just want to say well done on your race in Offenburg and good luck for tomorrow in Madrid. I see you are 1 position in front of our Yolanda Speedy. I will send Yolande a message to overtake you, so you better ride quick.

    Keep the rubber side down…

    Frank


comment_type == "trackback" || $comment->comment_type == "pingback" || ereg("", $comment->comment_content) || ereg("", $comment->comment_content)) { ?>

Trackbacks & Pingbacks »»

  1. Komentár by Frank Hayward (South Africa) | 2008/05/03 at 14:27:11

    Hi Janka

    It is Frank here from the Epic.

    I can’t read slovakian at all but the pictures look good. I just want to say well done on your race in Offenburg and good luck for tomorrow in Madrid. I see you are 1 position in front of our Yolanda Speedy. I will send Yolande a message to overtake you, so you better ride quick.

    Keep the rubber side down…

    Frank

Komentovať príspevok »»

-->