Fort William (Škótsko) - piate kolo World cup-u 2008.

 Ďalšie meranie síl s najlepšími na svete sa konalo v dejisku minuloročných Majstrovstiev sveta, pod najvyššou škótskou horou v stredisku Ben Nevis range. Fort William je pravdepodobne najsevernejšie miesto, na ktorom som kedy bola. Na tréning tu môžete kľudne vyraziť aj po deviatej večer. Slnko tu v lete zapadá okolo jedenástej a to len na pár hodín. Ako to tam asi vyzerá v zimnom období radšej ani nerozoberajme.:-)

Prvý deň sa nám pripomenulo na chvíľku tradičné škótske počasie, hmla a jemný dážď, no potom nasledovali už len neuveriteľne teplé a slnečné dni. Vo Fort Williame som pretekala 4 krát, no prašnú trať na preteky som si tu vyskúšala prvý raz. Okruh bol oproti MS 2007 trošku kratší a kedže nepršalo, čakala nás nádielka piatich kôl a 39 kilometrov.

Do Škótska pricestovalo 49 pretekárok. Z najlepších chýbala len dvojica z Colnago teamu a aktuálna Majsterka sveta Irina Kalentieva. Za Great Britain - domácich štartovala len jedna pretekárka. Najmenšiemu tohtoročnému balíku na štarte kvalita teda nechýbala. Časť pretekárok neprišla do vzdialeného Škótska pre finančnú náročnosť účasti na tomto preteku, iní uprednostnili domáci tréning pred MS. Mám ale pocit, že časť pretekárok po úvodných kolách svetových pohárov jednoducho stráca chuť a motiváciu štartovať. Preteky sú náročné a výkon potrebný na dosiahnutie výsledku mimo top 20-tky dokáže oceniť len veci znalý fanúšik.

Môj pretek  som začala opatrne, očakávala som problémy v prvom stúpaní hneď po štarte, kde na sypkom povrchu ostane na bicykloch len prvá 15-tka a ostatní bežia. V preteku mužov tu na kolíziu po štarte doplatil Thomas Frischknecht,  vylomil niekoľko špíc z predného kolesa a preteky pre neho skončili  po pár metroch. (podobne ako ja na OH 2004). Suchý rýchlejší povrch mi vyhovoval viac ako andorské blato, no na sveťáku sa ľahko nejde nikdy. V druhom kole som sa trochu zviezla aj s Gunn Ritou Dahle, ktorá mala slabšie prvé kolo a nakoniec skončila ôsma.Víťazka prvého kola v Belgicku a druhá žena v priebežnom poradí svetového pohára - Číňanka Ren Chengyuan jazdila za mňou 4 kolá a v poslednom sa prepracovala piatym časom v kole na 25. miesto v cieli. Ja som jazdila vyrovnane, okolo 27minút na kolo, v poslednom stúpaní som ešte predbehla belgickú pretekárku a v cieli som mala moje tohtoročné maximum vo sveťáku - 31. miesto. ( časom 2:12:09 a stratou 11:26 na víťazku Kanaďanku M.H.Premónt)

Fort William bude aj tento rok silným kandidátom na najlepší  world cup. Skúsenosti organizátora sa odrazili na kvalite podujatia. Aj keď Andorra ponúkla veľmi peknú trať v superatraktívnom horskom prostredí, Fort William určite vyznel lepšie aj vďaka sprievodným akciám, počtu vystavovateľov a divákov.

Medzi fotkami nájdete aj dva zábery pre Katku Nash z amerického teamu Luna.

Dúfam že si dobrý pocit a spokojnosť s mojou jazdou udržím aj na Majstrovstvách sveta v Talianskom Val di Sole, ktoré začínajú už tento utorok štafetovými pretekmi družstiev. My nastúpime do štafety v rovnakom zložení ako na ME 2008.

p1040878.JPG

  p1040863.JPG  p1040861.JPG  xco-start.JPG  p1040921.JPG  katerina-nash.JPG  katka-nash.JPG  p1040870.JPG

Komentovať príspevok »»

-->