Majstrovstvá sveta 2008 Val di Sole (Taliansko)

Po nedeľných pretekoch v Rakúsku sme sa hneď presunuli do Val di Sole, kde nás čakal v utorok pretek štafiet. Okrem štafiet a olympijského cross country sa na Majstrovstvách sveta pravidelne spolu zídu aj disciplíny DH -zjazd, four cross a trial. Trialisti mali tento rok svoje centrum mimo areálu DH a XC, takže sme ich ani nevideli.

Na utorkovú štafetu družstiev sa prihlásilo 20 krajín. Ráno pred pretekmi sme si ešte obhliadli trať, ktorá bola rozbahnená, niektoré úseky do kopca aj z kopca sa museli bežať. Postupnosť pretekárov sme zachovali rovnakú ako na ME (Sagan, Barényi, Števková, Škopek). V polovici pretekov mi Milan predával štafetu na druhom mieste, čo bolo super. Všetci sme ale vedeli, že o konečnom umiestnení v štafete bude rozhodnuté až po poslednom úseku, keďže nie všetky štafety dávajú na úvod svojich najrýchlejších. Slovenskú štafetu doviezol do cieľa Martin na 11. mieste, čo považujem za veľmi slušné aj vzhľadom na fakt, že Slovensko zatiaľ štafetu na MS nikdy ani nepostavilo.

Po štafetách sa nám počasie už len zlepšovalo, trať sa stala jazditeľnou. Preteky Elite boli na programe až v nedeľu a tak som si mohla okruh dokonale najazdiť aj si dostatočne oddýchnuť. V týždni prebiehali preteky ostatných kategórií. V stredu sa z titulu Majsterky sveta tešila prekvapujúco Kolumbia v kategórii junioriek a Slovinsko v ženách do 23 rokov - U23.

Štvrtok bol zlatý pre Slovensko, keď Peter Sagan potvrdil svoje výborné výsledky z priebehu sezóny a s prehľadom vyhral Majstrovstvá sveta v kategórii juniorov. Peťovi týmto ešte raz gratulujem.

V piatok sa konali preteky mužov do 23rokov - U23, kde boj o dúhový dres prebiehal len medzi Švajčiarom Schurterom a Juhoafričanom Standerom a ďalší titul putoval do Švajčiarska.

Do nedeľného preteku žien sa prihlásilo 62 pretekárok. Čakalo nás 5 okruhov a v každom 3 náročné stúpania v slnečnom počasí cez 30 stupňov. Ja som očakávala 6 okruhov, no organizátor zvolil kratší pretek. Po slabšom štarte na konci balíka som sa v prvej polovici okruhu dostala na 37. miesto a postupne som sa dostávala dopredu, keď straty na lepšie miesta neboli veľké. Ku koncu tretieho okruhu som išla už v skupine na 20. mieste. Potom ale následoval defekt, s ktorým som musela dlho bežať do depa a moje šance na lepší výsledok boli preč. Po výmene kolesa v depe som ešte obehla niekoľko pretekárok, no so stratou viac ako 12 minút na vedúce trio som bola stiahnutá z trate kolo pred koncom. Išla som jedny z mojich najlepších pretekov a mala som ich rozbehnuté na môj najlepší výsledok na MS. Bohužial vo Val di Sole mi preteky “sedeli” no chýbalo trochu štastia.

2p1050048.jpg 3p1050049.jpg

Komentovať príspevok »»

-->