Majstrovstvá Európy 2009 - Holandsko so slovenskou atmosférou.

Tohtoročné Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa paradoxne konali v rovinatom Holandsku v mestečku Zoetermeer. Budúci rok bude hostiť ME izraelská Haifa a v roku 2011 už slovenské Dohňany!  Takmer domácu atmosféru som ale na ME zažila už tento rok. V Holandsku bolo počuť hlavne slovenských fanúšikov a členov môjho klubu, ktorí tu pricestovali získať skúsenosti s podujatím ktoré budeme o dva roky organizovať aj my.

Majstrovstvá Európy boli rozvrhnuté do štyroch dní, preteky štafiet vo štvrtok, juniori a juniorky v piatok, ženy a muži U23 v sobotu a Elite kategórie v nedeľu. Slovensko reprezentovalo tento rok 6 pretekárov: juniori Daniel Hula a Matej Medveď, juniorky Michaela Maláriková a Natália Šimorová, Peter Sagan za mužov U23 a ja v ženách Elite. V pretekoch štafiet sme neštartovali.

Trať v blízkosti lyžiarskej haly Snowworld tvorili krátke výjazdy a zjazdy a bola trošku podobná našej trati v Seredi alebo trati v Madride. Viacerí volili pre túto trať aj pevnú vidlicu. Slovenským farbám štastie veľmi neprialo a s výsledkom nebol spokojný ani jeden z nás. Piatkové preteky sa šli na blate, v sobotu to bola rýchla suchá trať a v nedeľu opäť blato a dážď. Najväčšiu smolu mal asi Peťo Sagan, ktorého z prvej desiatky vyradil v poslednom okruhu poškodený materiál.

Do mojich pretekov nastúpilo 45 žien. Blatisté podmienky neobľubujem, no na tejto trati a s podporou fanúšikov nemalo byť blato prekážkou k dobrému výsledku. Nakoniec sa mi nepodarilo vylepšiť moje maximum z ME - 13.miesto  z roku 2007. Počas preteku som bojovala hlavne s mojím bicyklom, keď mi navíjal stredný prevodník reťaz do rámu. Som rada, že sa mi podarilo zajazdiť 19. miesto aj napriek problémom. Energia a úsilie ktoré som na neho vynaložila by ale zaslúžilo lepšie umiestnenie. Pódium bolo v ženách v rovnakom zložení ako na OH v Pekingu, no v inom poradí. Zvíťazila Poľka Maja Wloszczowska pred Ruskou Irinou Kalentievovou a Nemkou Sabine Spitz.

Túto neďeľu ma čakajú Majstrovstvá Slovenska vo Vinohradoch nad Váhom u Serede. Info na: http://www.cyklistikaszc.sk/?id=217

Oficiálne stránky ME 2009: www.wielerpromotie-hetgroenehart.nl

Výsledky: www.chronorace.be

Fotky a reportáže z ME aj na: www.mtbs.cz 

juniorky-po-starte.JPG juniorky.JPG natalia-simorova-a-michaela-malarikova.JPG dano-hula-svk.JPG

Komentovať príspevok »»

-->