Horal Tour 2009 - slovenské trojdňové etapové preteky MTB.

Dema Horal Alto maratón vo Svite je jedným z tradičných slovenských MTB cyklomaratónov a okrem prívlastkov vysokohorský, najťažší, má vďaka nevyspytateľnému počasiu v oblasti Liptovskej Tepličky aj množstvo ďalších pomenovaní. Pre mnohých je pravidelnou augustovou výzvou, kontrolou kondičky, prípadne skúškou “o koľko viac toho ešte znesiem” :-)

Tento rok urobili organizátori maratónu ďalší krok vpred a v súlade s celosvetovým trendom viacdňových etapových pretekov rozšírili maratón a ďalšie dva súťažné dni pod názvom Horal Tour. Pôvodný sobotňajší maratón s množstvom kategórií a možnosťou voľby rôznych dĺžok trate (Crazy, Lejzy, Senzi) plus preteky pre rodiny s deťmi a jednokolky ostal v programe zachovaný a bol aj hlavnou súčasťou etapového preteku Horal Tour. Ten tvorila ešte úvodná piatková etapa Pusté Pole-Kráľova Hoľa-Pusté Pole a nedeľné cross-country vo Svite.

Kedže do majstrovstiev sveta v Austrálii ostával ešte celý mesiac, rozhodla som sa absolvovať kompletný Horal Tour so sobotným maratónom Crazy. Predpoveď počasia na víkend bola veľmi dobrá a tak nič nemalo stáť v ceste k radosti z pohybu všetkých zúčastnených. Na štarte úvodnej etapy Horal Tour bolo 80 mužov a 7 žien.

Kráľova Hoľa (1945 m.n.m)je pravdepodobne najvyššie položené miesto na Slovensku kam sa dá vyšplhať aj na trekingovom bicykli. Naša etapa viedla z Pustého Poľa cez Telgárt a Šumiac na Kráľovu Hoľu a späť cez atraktívny zjazd do Telgártu a cieľa opäť v Pustom Poli. Celkovo 43 km a 1490 metrov prevýšenia zvládli najrýchlejší tesne pod dve hodiny. Ja som mala deň v znamení prázdneho predného kolesa. Defekt hneď v úvode mi narýchlo zalepila tesniaca tekutina, no postupne koleso aj tak popúšťalo. Na Královu Hoľu som teda vyšla na poloprázdnom prednom kolese ale na zjazd dole to už nebolo. Musela som opraviť defekt vložením duše, čo u bezdušoviek nie je vždy jednoduché. Ešte sa mi podarilo zalomiť ventil u rezervnej duše. Naštastie išlo za mňou pár dobrodincov, ktorým ešte raz ďakujem. Ostala som na Kráľovke so štyrmi pumpami a asi piatimi dušami :-) Tie s autoventilom do môjho ráfiku samozrejme nevošli, niektoré duše boli už vopred deravé :-). Minipumpičky v testoch večšinou všetky super fungujú, no moja skúsenosť to nepotvrdila. Na kopci som strávila asi 45minút. Nakoniec sa ale oprava zdarila a dole som zjazdovala vo vetrovke požičanej od časomerača. V cieli prvej etapy som ešte dorazila ako tretia žena, zvíťazila Julka Jurčová a u mužov Karel Hartl.

Sobotňajší, Dema Horal Alto maratón mal svoju najdlhšiu verziu Crazy o niečo kratšiu ako v minulých ročníkoch. Na štarte medzi ženami sa objavila aj poľská pretekárka Magdalena Balana, vedúca pretekárka slovenskej cyklomaratónskej série Júlia Jurčová (ŠO Dukla Bratislava) a aktuálna majsterka Slovenska v mtb maratóne Elena Ondášová (Outsiterz-Novatec). Kedže som už nechcela riešiť problémy s prípadným defektom, do preteku som išla na ťažších bezdušových pneumatikách Maxxis Lust. Cieľ dňa - zvíťaziť a odniesť si domov hlavnú cenu bicykel Dema Tigra nebolo jednoduché splniť. Poľská pretekárka si so sebou do Svitu priviezla aj dvoch týmových kolegov, ktorí ani nemali štartové čísla a robili jej v pretekoch doprovod. Toto je jedna z príčin prečo maratóny neobľubujem. Súťaženie žien je často ovplyvnené výpomocou mužov. Považujem to za znak neprofesionality, ktorý sa ale objavuje aj na najvyžších úrovniach mtb maratónov. Pre podobné počínanie bola napríklad tento rok po dojazde do cieľa diskvalifikovaná víťazka majstrovstiev Nemecka v maratóne. Napokon aj druhá v cieli priznala, že mala počas preteku výpomoc mužov, ale o niečo menšiu… . Po mojom napomenutí poľských výpomocníkov a hrozbe podania protestu sa títo ale trochu stiahli a naše preteky boli regulérnejšie. V nohách som trochu cítila predchádzajúci deň a Poľka bola na preteky dobre pripravená. Poznala dobre trať a výborne zjazdovala. Uvidíme ako sa jej bude dariť na nadchádzajúcich Majstrovstvách sveta v mtb maratóne 23.Augusta v rakúskom Grazi. Slovenské farby tam budú hájiť Michal Lami, Júlia Jurčová a Zdenko Fáber.
Maratón sa mi nakoniec podarilo vyhrať s tesným náskokom necelej minúty. Tretie miesto uhájila tiež len s niekoľkosekundovým náskokom Elena Ondášová pred Júliou Jurčovou. Víťazom Dema Horal Alto maratónu sa stal Michal Lami (Jump Sport Kosice), ktorý sa neúčastnil etapového Horal Tour. Ten mal po druhej etape vo svojich rukách so spoľahlivým náskokom český pretekár Karel Hartl (Marin Subway). Po druhej etape som sa dostala do vedenia etapáku Horal Tour žien aj ja.

Neďela mala na programe moju hlavnú disciplínu - cross country. Krátky, 3,8 kilometrový okruh v ihličnatom lesíku za Svitom bol pretkaný peknými koreňovými pasážami a preveril koľko síl účastníkom Horal Tour ešte ostalo. Som veľmi rada, že organizátor zvolil pre tretí deň túto formu horskej cyklistiky - olympijské cross country na krátkom okruhu. Bežní účastníci maratónov tak mohli vyskúšať klasické cross country, v ktorom nemajú toľko možností si zasúťažiť. Je to iný formát pretekov a verím že nadchol nielen účastníkov, ale aj organizátorov, ktorým otvára nové možnosti spestrenia podujatia. Verím že niektorí po skúsenosti s cross country na Horale vyhľadajú ešte podobné preteky v budúcnosti, či už slovenský pohár XC alebo iné.

Premiéra slovenského trojdňového etapového preteku Horal Tour 2009 bola teda z môjho pohľadu veľmi vydarená, akcii prialo aj pekné počasie. Myslím že väčšina zúčastnených sa z pretekov tešila. Asi aj pretekár, ktorý zlomil v zjazde v prvej etape tesne predo mnou riaditka a zo série sált vyviazol bez vážnejších zranení.
Na mojom novom bicykli Dema Tigra som už absolvovala pár jázd. Páči sa mi hlavne komfortne vzpriamený posed na tomto biku, pohodlné sedlo, kormidlo (riaditka) zdvihnuté- lastovičky a aj rovnaký typ pneumatík ako používam ja- Maxxis Cross Mark.

Výsledky Horal Tour 2009:

Ženy: 1. Števková Janka (CK MTB Dohňany) 2. Jurčová Júlia ( ŠO Dukla Bratislava) 3. Madarászová Jana (Bratislava)

Muži: 1. Hartl Karel (Subway Marin, ČR) 2. Hauser Tomáš (CK Unicom) 3. Tomáš Legnavský (Outsiterz-Novatec)

Gratulujem všetkým čo dokončili!

stránky preteku : www.horal.sk

horal-09.JPG

Komentovať príspevok »»

-->