Finále českého pohára opäť pre poľské farby.

Kutná Hora a okolie chrámu Sv. Barbory hostili posledné kolo českého pohára v mtb cross country 2009 - Rock Machine cup. V Kutnej Hore som už raz zvíťazila v roku 2006 a aj tentokrát som tam cestovala s ambíciami na víťazstvo. V minulej sezóne sa mi na finále českého pohára v Kuřimi podarilo odjazdiť pekné preteky, skončila som tretia  s akceptovateľnou stratou na medailistku z OH Maju Wloszczowsku z Poľska. Aj tento rok sa na štarte objavila silná súperka z Poľska - Anna Szafraniec- štvrtá z tohtoročných Majstrovstiev Európy. Aj Anna si prišla do Čiech otestovať formu pred blížiacimi sa Majstrovstvami sveta v austrálskej Canberre, ktoré máme na programe už o dva týždne. Do Kutnej Hory pricestovali aj Ukrajinky, no tým sa veľmi nedarilo a do priebehu pretekov výraznejšie nezasiahli. Natalia Krompets po páde preteky vzdala.

Ochladenie a studený dážď, to boli sobotňajšie podmienky pretekov. Mňa postihol po dobrom štarte defekt hneď v prvom zjazde, aj keď do depa to nebolo ďaleko, snaha minimalizovať stratu rýchlym behom ma dosť unavila. V depe ma čakalo len semislickové zadné koleso - Maxxis Wormdrive, čo do blata bola dosť riskantná alternatíva. Koleso som vymenila a zaradila som sa niekde na ôsmu priečku. V druhom depe ma čakali rezervné kolesá do blata, ale nakoniec som zadné menila znova až v prvom depe. Medzitým si na čele pretekov vybudovala slušný náskok Anna Szafraniec (JBG-2 professional mtb team) pred Pavlou Havlíkovou( KC Kooperativa SK Jablonec). Anna ale neskôr roztrhla reťaz a takmer trištvrte kola musela bežať do depa a chvíľu bola vo vedení Pavla Havlíková. Tú sa mi neskôr podarilo predbehnúť a jazdila som chvíľu v čele pretekov. Poľka ale v depe opravila reťaz a postupne sa dotiahla až na mňa, kedže mi nefungovali v blate stopercentne prevody na nahradnom kolese. Chvíľu som sa snažila udržať v kontakte, no viac som bojovala s bicyklom ako s poľskou reprezentantkou. Tretie miesto uhájila Pavla Havlíková, ktorá sa stala aj celkovou víťazkou českého pohára MTB XC 2009. Aj o celkové umiestnenie v pohári sa bojovalo na ďalších priečkach, dobré preteky v týchto náročných podmienkach odjazdili aj  s neveľkou stratou štvrtá  Martina Němcová (Pells Hard bikers), Lucka Veselá (GT Czech team) a Pavlína Šulcová (Samba Chic racing), ktoré doplnili Pavlu Havlíkovú na stupňoch celkového poradia českého pohára. Smolu mala v pretekoch druhá slovenská zástupkyňa - Katka Uhláriková (Merida biking), ktorá pre pád a ukážkovú osmičku predného kolesa preteky nedokončila.

Na české pomery netradične dlhé preteky žien s ideálnym časom víťazky takmer dve hodiny ponúkli zaujímavé zápolenie so zmenami vo vedení. Opäť sa mi potvrdilo, že je oveľa lepšie, keď ženské kategórie (ženy, juniorky, kadetky) majú osobitný spoločný štart. Práve v takto náročných a nebezpečných podmienkach nedochádza k zbytočným kolíziám pri predbiehaní s mužskými kategóriami a preteky sú krajšie.

Preteky mužov už boli bez dažďa a mal ich výborne rozbehnuté Peťo Sagan (Dukla Trenčín), keď kontroloval čelo pretekov spolu s Filipom Eberlem (Scott Scania). Neskôr aj Peťa postihol defekt a nakoniec vyjazdil štvté miesto.  O spoločný víťazný “double” sa tak budeme musieť pokúsiť v budúcej sezóne.

Po maratóskych akciách Horal Tour a oravskom mtb maratóne, ktoré som absolvovala predchádzajúce víkendy, som si tak vyskúšala znovu tempo cross country. Podmienky neboli ideálne, som rada že som sa vyhla zraneniu a z Čiech som si okrem druhého miesta doniesla peknú trofej kovového cyklistu, ale aj mikrovlnnú rúru Whirlpool, ktorá sa mi už takmer nevošla do auta. :-)

Dnes ma čaká balenie,  odpočinok a v pondelok štartujem nekonečnú cestu spoločne s reprezentačným družstvom Slovenska na Majstrovstvá sveta MTB do austrálskej Canberry! Som rada že Slovensko bude mať na MS zastúpenie skoro vo všetkých kategóriách aj v týmovej štafete. Tá je na programe v utorok 1.septembra, moje preteky cross country ženy Elite 5. septembra doobeda. Slovenský team bude na MS tvoriť ešte Michal Lami- muži elite, Peter Sagan- muži U23, junior Daniel Hula a juniorka Natália Šimorová.

Dúfam že sa nám podarí dobre aklimatizovať na osemhodinový časový posun, vysporiadať sa s vyše tridsať hodinovou cestou a aklimatizovať sa na nižšie teploty končiacej austrálskej zimy.

Prikladám ešte dve fotky z tajnej prípravy  na Majstrovstvá sveta :-):

- k dobrému výsledku v bojoch o dúhový dres majstra sveta by mi malo pomôcť aj kozie mlieko od susedov a pár tréningov na vyhranom bicykli z Dema Alto horal maratónu- Dema Tigra. Ten je síce o niečo ťažší ako môj pretekársky bike Koba, no funkčne aj geometriou mi ako tréningový bike sedí výborne.

Po návrate 7. septembra plánujem štart na záverečných dvoch kolách svetového pohára vo švajčiarskom Champéry a rakúskom Schladmingu. Neabsolvujem tak dve posledné kolá Slovenského pohára, ktoré sa termínovo kryjú s MS a pretekmi svetového pohára. Moje celkové víťazstvo v slovenskom pohári 2009 by však už nemal nikto ohroziť.

Výsledky český pohár Kutná Hora:  www.mtbs.cz

warm-up.JPG start-zeny.JPG podium-cp-mtb-kutna-hora-zeny-stevkova-szafraniec-havlikova.JPG stredovy-pekarny-sponzor-logo.JPG

dema-rider.JPG u-susedov.JPG

Komentovať príspevok »»

-->