Svetový pohár 2009 uzatvorili preteky v alpských lyžiarskych strediskách - švajčiarskom Champéry a rakúskom Schladmingu

Len týždeň po Majstrovstvách sveta v Austrálii sa väčšina najlepších pretekárov v olympijskom cross country stretla na predposlednom  7. kole  svetového pohára vo švajčiarskom Champéry. Horské stredisko sa nachádza len pár kilometrov od Aigle - cyklistického tréningového centra UCI a tak si preteky v Champéry prišiel pozrieť aj prezident UCI pán Patric McQuaid. Champéry bude dejiskom Majstrovstiev sveta v horskej cyklistike v 2011, budúci rok sa tu znova uskutočnia preteky svetového pohára a to aj pre zjazdové disciplíny zjazd a four cross.

Z Austrálie som priletela v pondelok na obed a odjazd do Švajčiarska som posunula až na štvrtok. Po náročnej ceste z Canberry som sa necítila dostatočne fit na ďalšiu dlhú cestu. Tú som si rozložila na dve etapy cestou tam aj späť v spojení s návštevou a prenocovaním u môjho bicyklového sponzora Jána Kobu v Buchse.

Trať v Champéry poznám z predchádzajúcich pretekov a bola len mierne pozmenená, ostalo množstvo šmyklavých koreňov a technicky náročnejších pasáží. Neobsahuje žiadne superextrémne prvky, no miesto na podšmyknutie a pád sa na nej nájde skoro všade. V pretekoch žien štartovalo 72 pretekárok. Necítila som sa stopercentne fit a po štandardnom výkone bez technických porúch a veľkých pádov som skončila na 32.mieste. Zvíťazila Rakúšanka Elizabeth Osl (Ghost Central). Čerství majstri sveta nemali svoj deň, Irina Kalentieva preteky nedokončila a Nino Schurter skončil na 26. mieste. Zaujímavý priebeh a náboj mali v závere preteky mužov, kde sa znova nepodarilo zvíťaziť Julienovi Absalonovi (Orbea) a víťazstvo mu ušlo v poslednom stúpaní, po ktorom ešte musel v zjazde obhajovať druhé miesto pred Švajčiarmi Naefom a bratmi Fluckigerovcami acheter viagra sans ordonnance. Zvíťazil Juhoafričan Burry Stander (Specialized).

Champéry ponúka veľké množstvo cyklotrás, štrkovky vedúce až ku koncovým staniciam lanoviek, ale aj náročnú zjazdovú DH trať. Za pomoci lanovky som aj ja prebádala trochu z miestnych tratí v Champéry bike parku. No človek tu cíti, že ľahký XC bike nie je to pravé na takéto jazdenie a ťažšie náradie by tu viac sedelo.

Ďalší víkend následovalo finále svetového pohára v rakúskom Schladmingu, ktoré zahŕňalo aj zjazdové disciplíny. Slovensko tu malo okrem mňa zastúpenie aj v pretekoch cross country junioriek Natália Šimorová a Miša Maláriková a aj niekoľko zjazdárov. Do preteku žien nastúpilo 71 pretekárok. Trať v Schladmingu je menej technická ako Champéry, na štart som išla s cieľom jednoznačne vylepšiť môj posledný výsledok z Champéry, čo sa mi podarilo. Po 10. mieste v úvodnom kole svetového pohára v Pietermaritzburgu a 20. mieste v Madride som si tak pripísala tretí najlepší výsledok vo sveťáku tento rok - 23.miesto. Minulý rok som zajazdila v Schladmingu 21. miesto, no štartovalo menej pretekárok. Teraz sa mi podarilo poraziť viacero pretekárok s lepšími výsledkami z posledných pretekov - MS a Champéry. Ak by sa išli ďalšie preteky nasledujúci víkend, verím že by to bolo ešte lepšie.V Schladmingu štartovali aj pretekárky z Čiech, ktoré boli aj na finále slovenského pohára na Pezinskej Babe konaného počas pretekov v Champéry. Víťazka pretekov na Babe - Martina Němcová (Pells Hard Bikers) nemala v Schladmingu dobrý deň a pri svojej premiére v pretekoch svetového pohára skončila na 58. mieste. Druhá z pretekov na Babe a zároveň druhá v celkovom hodnotení slovenského pohára 2009 MTB XC - Lucka Veselá (GT Czech) bola naopak so svojim výkonom v Schladmingu - 55. miesto spokojná. V nedeľu sme pobyt spoločne ukončili jazdením po kopci Planai. V Schladmingu zvíťazila domáca pretkárka Lizi Osl, ktorá sa stala aj celkovou víťazkou svetového pohára.

V celkovom poradí osemdielneho svetového pohára 2009 som skončila na 30. priečke, bodovalo 134 pretekárok.

Schladming teda uzavrel sezónu veľkých pretekov. Možno ešte pridám nejaké menšie preteky na záver sezóny ako sú Majstrovstvá SR v MTB maratóne na Skalke tento víkend (propozície TU)

Zaujímavá je aj štatistika účasti v Schladmingu (foto v prílohe). Celkovo štartovalo 679 pretekárov z  37 krajín. Celkový počet pretekárov trochu skresluje účasť niektorých v dvoch disciplínach - zjazd aj four cross.

Výsledky Champéry, Schladming : www.uci.ch

Celkové konečné poradie svetový pohár mtb xc 2009: www.uci.ch

Viac foto z pretekov v Schladmingu a Champéry aj na : www.mtbs.cz , www.velovert.frwww.canadiancyclist.com

svajciarsko.JPG dejisko-ms-2011-champery-gran-paradiso.JPG champery-bike.JPG koba-cestak-6300g.JPG svajciarska-krava.JPG 

schladming-planai-bike-park.JPG lucie-vesela-schladming.JPG martina-nemcova-schladming.JPG  statistika-ucasti-world-cup-schladming.JPG 

Komentovať príspevok »»

-->