Zimné sústredenie v talianskom Livignu.

Zimné lyžiarske stredisko Livigno sa nachádza na hraniciach so Švajčiarskom v nadmorskej výške 1816 metrov nad morom. Livigno už dva krát hostilo aj preteky horskej cyklistiky, v roku 2004 sa tu konalo finále svetového pohára cross-county a o rok neskôr Majstrovstvá sveta.

Je to ideálne miesto ako pre zjazdové tak aj bežecké lyžovanie (24 km upravený okruh na klasiku aj skate), ktoré som v rámci prípravy kombinovala. Lyžuje sa v nadmorskej výške od cca 2800 m do 2000 metrov, takže aj prípadné oteplenie lyžovačku neznehodnotí. Každý lyžiar si nájde svoj ideálny svah, prevažujú stredne náročné svahy, ktoré nie sú preplnené a sú dostatočne široké. Je tu aj freeride snowpark, ktrorý sa v čase našej lyžovačky ešte len staval, takže ho vyskúšame asi až o rok.-)

Počasie nám prialo, mali sme všehochuť:-) Prvý týždeň nás prekvapili extrémne zimné teploty, do rána teplomer klesal aj na -30 stupňov Celsia, ráno sme dokonca lyžovali pri teplote okolo -20 C, ale kedže je vo vyššej nadmorskej výške suchší vzduch, až tak sme mrazivé teploty nepociťovali, len na bežkách nám okamžite mrzol spotený „zimák“ :-)

Na zjazdovkách bol prevažne technický sneh, ale „slnko a azúro“ nám to plne vynahradilo.

Druhý týždeň sme na zjazdovkách lyžovali skoro sami, pripadol aj čerstvý sneh, jazda v novom snehu stála za to.

Vyskúšala som si aj nový snowboard, darček od „Ježiška“, moju eufóriu zmaril na chvíľu poľský lyžiar, ktorý ma nabral odzadu, keď som stála a novú dosku fatálne „pokrstil“:-(((

Na svahoch prevažovali najmä českí a poľskí turisti, ale okrem domácej taliančiny sme počuli aj ruštinu a nemčinu. Livigno je bezcolná zóna, takže lyžovačka je cenovo dostupná (týždeň so skipasom stoji cca 200 Euro), nehovoriac o iných komoditách ako je benzín alebo alkohol:-)

Tréningový plán sa nám podarilo naplniť, aj keď sme ho vzhľadom na zvýšené lavínové nebezpečenstvo museli modifikovať a vysokohorské túry zrušiť. Každodenné prechádzky ako aj občasný beh v nadmorskej výške boli tiež dobrým spestrením nášho pobytu, no naplánované plávanie sme vypustili, aj keď Livigno otvorilo v čase nášho pobytu nový welness park, do vody by ma v tej zime nik nedostal:-)

Netradične strávené Vianoce avšak s tradičnou vianočnou kapustnicou z domácich surovín boli vhodnou alternatívou ako sa vyhnúť predvianočnému stresu;) a plnohodnotným začiatkom prípravy na sezónu 2010.

Viac infromácii o stredisku je na : www.livigno.it

carosello-3000.JPG motolino.JPG  na-bezkach.JPG novy-sneh.JPG livigno.JPG novy-snowboard.JPG ranajsia-teplota.JPG rexova-buda.JPG zjazdovky-v-livignu.JPG tradicna-kapustnica.JPG po-snezeni.JPG na-lanovke.JPG z-lanovky.JPG

Komentovať príspevok »»

-->