Svetový pohár 2010 v anglickom Dalby Forest a belgickom Houffalize.

Tohtoročná šesťdielna séria svetového pohára začala v anglickom Dalby Forest, lesoparku neďaleko mestečka Pickering. Preteky tejto kategórie sa tu konali po prvý krát. Dopravu do Anglicka trochu komplikovalo zrušenie leteckého spojenia kvôli islandskej sopke, no nakoniec väčšina pretekárov stála v nedeľu na štarte.

Ja som ale pretekala už v piatok a to priamo v centre mestečka Pickering, kde sa konali preteky v mtb šprinte - Pro Sprint Eliminator, ako sprievodný program svetového pohára. Tento typ pretekov je v mtb novinkou, pravidelne sa ale už jazdia napríklad v rámci nemeckej alebo talianskej pohárovej súťaže. Organizátor zvládol túto šou výborne. Rýchly spád pretekov, perfektná atmosféra s množstvom divákov. Malým nedostatkom bola len menej presná časomiera v kvalifikácii pomocou stopiek a nejednotné podmienky štartov - držanie sa bariéry a pod. V šprintoch žien štartovalo 14 žien, ostatní asi volili radšej oddych pred pretekmi svetového pohára, možno šprint nie je ich silnou stránkou, alebo boli jednoducho ubytovaní priďaleko od Pickeringu. Moje šance o postup do štvorčlenného finále sa skončili tesne pred cieľom semifinále, kde ma skočila neskoršia víťazka, Talianka Eva Lechner (Colnago Arreghini Sudtirol) a aj Češka Kateřina Nash (Luna Pro Team). Absolvovala som teda kvalifikáciu plus tri vyraďovacie jazdy vrátane malého finále o 5. až 8. miesto.

V konečnom poradí som skončila siedma. Som rada, že som bola súčasťou tejto vydarenej akcie, aj keď štýl jazdy a agresivita niektorých bola za hranicami fair play. Tvrdosť anglickej dlažby pocítila na vlastnej koži napríklad Lucka Veselá (GT Czech team) alebo Rakúšanka Stephanie Wiedner (DS Rennsport), ktorá zo šprintov odchádzala v sanitke.

V nedeľu ma čakal prvý pretek tohtoročného svetového pohára v olympijskom cross country. Na štarte stálo 91 žien, ja s číslom 30, čo bolo moje konečné umiestnenie v minuloročnom svetovom pohári. Väčšina trate bola umelo vybudovaná, ponúkala niekoľko pekných pasáží na rôznych povrchoch. Korene a ihličie, štrkové chodníčky, veľké aj malé kamene, trošku BMX dráhy, ale aj pár trávových úsekov. V technicky najnáročnejších miestach trate boli k dispozícii aj ľahšie ale dlhšie alternatívy. Ja som využívala obchádzku jedného strmého dropu. Pretekalo sa na 5 kôl plus nájazd. Ten bol zvolený dosť nešťastne a po štarte zapríčinil veľa kolízií. Vymotala som sa z nich po nájazde na 48.mieste a postupne som zlepšovala moju pozíciu na 34. miesto v cieli so stratou 9:44 min. Lepší štart ma mohol vyniesť o nejaké to miesto vyššie, s umiestnením som nebola spokojná, s mojím výkonom ale áno. Zvíťazila aktuálna Majsterka sveta, Ruska Irina Kalentieva (Topeak Ergon racing team) s časom 1:54:57 hod. a priemernou rýchlosťou 18,92km/h. Pretekom dominoval ročník 77, aj druhá Willow Koerber (Subaru Gary Fisher) a tretia Kateřina Nash (Luna Pro Team) sa narodili v rovnakom roku ako víťazka.-)

Do belgického Houffalize som sa presunula autom na dve etapy v nedeľu a pondelok. Houffalize je tradičné miesto svetového pohára s dobrou kulisou fanúšikov. Čo sa týka ale môjho celkového dojmu z podujatia, organizácie a prístupu ľudí, Dalby Forest Houffalize určite o trošku predbehol. Trať v Houffalize bola opäť trochu pozmenená. Organizátor okruh skrátil a nahustil ho na menšie územie, čím sa stala trať atraktívnejšia pre divákov a hlavne jednoduchšie snímateľná TV kamerami. Ešte v tréningu som si pri nenápadnom pošmyknutí natiahla trieslo a môj štart bol otázny. Na bicykli nebol ale môj pohyb až tak limitovaný a tak som sa rozhodla preteky skúsiť. Moju dobrú pozíciu po asfaltovom stúpaní v nájazdovom okruhu som stratila hneď v nasledujúcich zjazdoch, ktoré sa po rannom daždi bežali a ja som ich len odkráčala a trieslo si natiahla ešte viac .-( Hlavný okruh pretekov ale postupne preschýnal a z bicykla už neskôr nebolo potrebné zosadať. Postupne som vylepšovala moju pozíciu aj časy na kolo. V cieli som bola na 40. mieste zo 119 štartujúcich žien. V priebežnom poradí som tak na 37.mieste indian levitra.

V Houffalize štartovalo aj reprezentačné družstvo Slovenska v zložení Michal Lami za Elite muži a v juniorských kategóriách Jozef Bebčák, František Lami a Michaela Maláriková. Pri svojich premiérach si počínali celkom dobre a verím, že výsledky ešte vylepšia.

Tento týžden som venovala regenerácii a liečeniu zranenia aj miernej nádchy. Ďalšie kolo svetového pohára je v nemeckom Offenburgu 23.mája. Budú to prvé preteky zarátavané do olympíjskej kvalifikácie pre Londýn 2012 (London 2012_MTB XCO qualification). Pôvodná kvalifikácia ktorá bežala už dva roky bola rozhodnutím IOC zrušená.

Výsledky komplet s časmi na kolo (www.uci.ch):

World cup #1 Dalby Forest, England Results women Elite.pdf

World cup #2 Houffalize Belgium Results women Elite.pdf

Foto a články z pretekov aj na:

www.mtbs.cz, 

Foto Sprint Pickering

www.mtb-live.com

dalby-forest-start.JPG dalby-forest-ciel.JPG lamy-v-anglicku.JPG anglicke-ovce.JPG alfy-a-spike-u-nasich-domacich.JPG

ubytovanie-v-belgicku.JPG juniorky-pretekali-v-sobotu-na-suchej-prasnej-trati.JPG michaela-malarikova.JPG p1080363.JPG nicil-sa-aj-material-maja-wloszczowska-bezi-do-depa.JPG

Jeden komentár k Svetový pohár 2010 v anglickom Dalby Forest a belgickom Houffalize. »»


Komentár

    comment_type != "trackback" && $comment->comment_type != "pingback" && !ereg("", $comment->comment_content) && !ereg("", $comment->comment_content)) { ?>
  1. Komentár od marosh | 10/05/2010 at 22:30:37

    Janka, prajem skore zotavenie zo zranenia a uspesne pokracovanie v skvele rozbehnutej sezone. ;)


comment_type == "trackback" || $comment->comment_type == "pingback" || ereg("", $comment->comment_content) || ereg("", $comment->comment_content)) { ?>

Trackbacks & Pingbacks »»

  1. Komentár by marosh | 2010/05/10 at 22:30:37

    Janka, prajem skore zotavenie zo zranenia a uspesne pokracovanie v skvele rozbehnutej sezone. ;)

Komentovať príspevok »»

-->