Finále svetového pohára prinieslo moje najlepšie tohtoročné umiestnenie.

Šesťdielnu sériu svetového pohára v horskej cyklistike cross country 2010 ukončili počas posledného prázdninového víkendu finálové preteky v americkom Windhame.

Len týždeň pred Majstrovstvami sveta v relatívne blízkom kanadskom Mount Saint Anne (cca 800 km) som tak mohla v rámci jedného letu do zámoria absolvovať dva top preteky a odjazdiť kompletnú sériu svetového pohára 2010. Do amerického Windhamu som si teda len odskočila na tri noci a v pondelok za mnou do kanadského Mt.Saint Anne pricestovala reprezentácia SR pre tohtoročné MS v zložení: Michal Lami, František Lami, Jozef Bebčák a Natália Šimorová.

 

Windham je malé lyžiarske stredisko na východe USA v štáte New York. Prvé pocity po príchode boli trochu zmiešané. Veľké množstvo opustených domov, každý druhý obchod zrušený, takmer všetko na predaj. Ťažko povedať či je to dôsledok krízy alebo len čas mimo sezóny v amerických kopcoch.

Štartové pole bolo vo Windhame menšie ako je zvykom na európskych pretekoch svetového pohára, štartovalo tu 66 žien. Prekvapila ma pomerne nízka účasť Američaniek a Kanaďanok, pre ktoré to bolo domáce podujatie a na menších pretekoch ich tu zvykne štartovať oveľa viac. Z favoritiek, ktoré by pravdepodobne miešali poradie na predných pozíciách, tu chýbali medailistky z posledných OH.(Spitz, Wloszczowska, Kalentieva). Tie sa zamerali výhradne na Majstrovstvá sveta a nedokázali do programu začleniť aj finále svetového pohára.

Trať vo Windhame patrila k technicky menej náročným, okruh tvorilo jedno dlhé stúpanie, prerušované krátkymi zvolneniami a záverečný zjazd do cieľa. Trať poskytovala dostatok miesta na predbiehanie a neobsahovala žiadne extrémne pasáže.

Mne sa podaril dobrý štart a na kopci v prvom okruhu som bola blízko najlepším. Narozdiel od posledného víkendu v Karlových Varoch som ale vo Windhame strácala na súperky viac v zjazde.

O sedemnáste miesto som nakoniec musela ešte špurtovať Taliankou Evou Lechner, ktorá mala vo Windhame svoj slabší deň.

Víťazkou pretekov vo Windhame sa stala Kanaďanka Caterine Pendrel (Luna pro team) ktorá zvíťazila aj v celkovom hodnotení svetového pohára 2010. V pretekoch mužov si zaknihoval svoje prvé víťazstvo v pretekoch tejto kategórie Čech Jaroslav Kulhavý (Rubena Specialized Birell).

Som rada že sa mi podarilo do Windhamu vycestovať a porovnať sa so svetovým pelotónom týždeň pred Majstrovstvami sveta. Uvidíme ako sa bude pretekať v Mount Saint Anne.

V celkovom hodnotení svetového pohára ma posledný výsledok vyniesol o päť priečok vyššie a to na 25. miesto. Ak sa rozhodnem pretekať aj ďalšiu sezónu, bude ma toto číslo čakať na štarte prvého kola svetového pohára 2011. To sa bude konať v Pietermaritzburgu, odkiaľ som si v minulej sezóne priviezla skvelé 10.miesto.

Vo svetovom rebríčku UCI som pred Windhamom figurovala na 17.priečke a tá by sa nemala pohoršiť.

Dúfam že vydrží excelentné počasie, ktoré tu panuje, že ma opustí nepríjemná nádcha a že sa mi podarí na MS zajazdiť optimálne s čo najlepším výsledkom.

 

Výsledky World cup #6 Windham: svetovy-pohar-vysledky-mtb-xco_windham-zeny.pdf

Výsledky World cup 2010 celkovo: svetovy-pohar-mtb-xco-2010-celkove-konecne-poradie.pdf

Pekné fotky u aj na www.mtbs.cz : 1 , 2 , 3 , 4

pred-treningom-v-malom-lyziarskom-stredisku-windham.JPG startovy-balik-tvorilo-66-zien.JPG na-starte-v-tretej-rade-hned-5-majsteriek-okrem-mna-aj-spanielka-anglicanka-danka-a-slovinka.JPG s-evou-lechner-pred-cielovou-rovinkou.JPG a-world-cup-finale-windham-je-minulostou-2010.JPG 30-tka-vo-windham.JPG

 

 

 

 

Komentovať príspevok »»

-->