Majstrovstvá sveta v horskej cyklistike v austrálskom Cairns bez slovenského zastúpenia.

V austrálskom Cairns začali 5. septembra  Majstrovstvá sveta v horskej cyklistike za účasti 46 krajín. Slovensko zastúpenie v Cairns mať nebude. V čase najväčšej dotácie z Ministerstva školstva, vedy, výskumu  a športu SR v histórii (1 374 550 Euro) je to neuveriteľné.

Komisia horskej cyklistiky Slovenského zväzu cyklistiky na podujatie nikoho nenominovala. V minulom roku  som obsadia na MS 26.miesto.

Štart na MS si mali vyjazdiť slovenskí  reprezentanti na tohtoročných ME umiestnením do 15. miesta, čo bolo kritérium stanovené komisiou horskej cyklistiky. Ďalších účastníkov MS mala určiť komisia.  Majstrovstvá Európy mi nevyšli podľa predstáv a obsadila som 24.miesto.

V úvode pretekov som sa zranila.

Zvyšok sezóny bol sľubnejší. Dosiahla som výborné medailové umiestnenia  na medzinárodných pretekoch UCI v Rakúsku a Českej republike. Obsadila  som 10.miesto na Majstrovstvách Európy v MTB maratóne vo Svite. Som aktuálnou Majsterkou Slovenska a ako jediná zo Slovenska  som bodovala v pretekoch Svetového pohára 2017.

Komisia ma  aj napriek skvelým výsledkom v tejto sezóne na MS nenominovala.

Za aktuálne najlepšieho muža v MTB na Slovensku môžeme považovať Martina Haringa, ktorý na ME skončil na 29.mieste. Je aktuálny Majster Slovenska,  ale na pretekoch svetového pohára neštartoval a momentálne figuruje až na 182.mieste svetového rebríčka UCI.

Celú svoju prípravu som smerovala k Majstrovstvám sveta a veľmi som si priala štartovať. Podobnú situáciu som už zažila pri nomináciách na ME a MS v cyklokrose alebo na MS v cestnej cyklistike v minulosti.

Je zarážajúce, že Slovensko nevysiela žiadneho pretekára v disciplíne, v ktorej začínal aj Peter Sagan a minulý rok štartoval na OH v Riu. Rok po olympiáde na MS úplne absentujeme.

Aký je skutočný stav cyklistiky na Slovensku?

Neexistujúce podmienky pre seniorskú elitnú cyklistiku sú medzi zainteresovanými známe.

Reprezentačné podujatia nie sú zabezpečené na adekvátnej úrovni. Momentálne musím bojovať  ešte aj o stravné a časť dopravy do dejiska šampionátu Majstrovstiev Európy v Taliansku, ktoré mi komisia odmieta uhradiť.

Neexistuje kontrolný mechanizmus na efektívne nakladanie s prostriedkami  z ministerstva, komisia a vedenie SZC si je toho vedomé.

Neriešia moje podnety a sťažnosti. Nevážia si čas a úsilie, ktoré do športu vkladám, financie už nemá zmysel rozoberať. S komisiou športovcov pri SOV riešim uvedené  problémy takmer rok, nič sa nevyriešilo.

V mojom prípade zaužívaná  fráza “slovenský reprezentant” zo strany SZC stráca zmysel, moje výsledky dlhodobo ignorujú a neustále mi dávajú najavo, že som mnou sa v reprezentácii nepočíta. Čakajú kedy prestanem súťažne jazdiť na bicykli.

Chuť pretekať a vyhrávať v drese Slovenského národného šampióna, ktorý sa ľahko zamieňa s tým reprezentačným skrz podobný  dizajn mi však nezoberú.

Cyklistika mi za tých dvadsať rokov prirástla k srdcu.

uci-logo-429x128.png

LIVE na Redbull.tv: https://www.redbull.tv

janka-keseg-stevkova-nove-mesto-na-morave-mtb-world-cup.JPG

Komentovať príspevok »»

-->