Majstrovstvá Slovenska v cyklokrose 2011 v Prievidzi priniesli môj piaty tohtoročný titul majsterky SR v cyklistike.

11. Decembra sa v Prievidzi uskutočnili Majstrovstvá Slovenska v cyklokrose, ktoré boli zároveň aj posledným, 13-tym kolom BCF Slovenského pohára v cyklokrose. V túto ročnú dobu nezvyknem už  pretekať, no chcela som využiť moje tohtoročné prvé skúsenosti s cyklokrosom a obohatiť moju výnimočnú zbierku majstrovských dresov v tomto roku.)

Prievidza nás privítala slnečným ránom s teplotou pod nulou a hlasom organizátora pretekov Romana Barényiho. Ten pripravil na slovenské pomery vydarené preteky bez väčších nedostatkov. Živý spev z pódia bol skvelým spestrením predštartovného rána. V kombinácii so slnečným mrazivým počasím a napätím pred hlavnými pretekmi domácej cyklokrosovej sezóny vytváral výnimočnú atmosféru. Novinkou na našich cyklopretekoch bola aj možnosť umytia bicyklov pomocou parného čističa.

Trať v Prievidzi bola zasadená do blízkosti základnej školy, ktorá ponúkla základné zázemie pre preteky a priľahlého sídliska. Divácky prehľadný trávnatý okruh obsahoval dostatok zákrut, niekoľko kratších nie príliš strmých výjazdov a jednu cyklokrosovú prekážku. Jediným mínusom trate boli zvyšky voľnej trávy, ktoré sa mi namotávali na prehadzovačku.(

V cyklokrose sa oficiálne vyhlasuje spoločná kategória junioriek a žien. Na Slovensku sú k tejto kategórii priradené aj preteky kategórie kadetky. U nás je navyše povolená možnosť použitia horského bicykla v cyklokrosových pretekoch, aby sa preteky stali prístupnejšie väčšiemu počtu pretekárov bez nutnosti investovať do cyklokrosového bicykla. V spoločnom štarte na tohtoročných Majstrovstvách Slovenska v cyklokrose nás stálo 7.  Z toho boli 2 kadetky, žiadna juniorka a 5 žien. 4 pretekárky štartovali na horskom bicykli. Ten je v pretekoch v cyklokrose vždy no v závislosti od trate viac či menej nevýhodný, čiže pomalší oproti cyklokrosovému bicyklu http://www.tadalafilotc.com/.

Rozmrznutá vrchná vrstva trate sa doobeda zmenila na blato, pod ktorým sa ukrývala zmrznutá spodná pôda. Ja som pre preteky volila najľahšie plášte, ktoré mám k dispozícii - Flyweight od Maxxisu, ktoré neboli najlepšou voľbou do zákrut, no poskytli nízky valivý odpor. Hneď po prvom kole som mala spolu s kadetkou Terezou Medveďovou (ŽP Šport, a.s.) náskok na zvyšné pretekárky a snažila som sa udržať si druhú pozíciu, ktorá je z taktického hľadiska výhodná. Tereza mala v úvodných kolách a s prihliadnutím na jej vek veľmi dobré tempo. Možno únava, nerozvážnosť alebo len smola postihla Terezu zhruba v polovici pretekov, keď mala pád v jednej zo zákrut a musela nahodiť spadnutú reťaz. Získala som náskok, ktorý som udržala až do cieľa a zvíťazila. Tereza ako druhá pretekárka v cieli získala titul Majsterky Slovenska v kategórii kadetiek. Medzi ženami sa ale bojovalo aj o ďalšie medailové umiestnenia. Minuloročná Majsterka SR Zuzana Vojtášová (CK Banská Bystrica) využila svoje skúsenosti z pretekov v cyklokrose a na zradnom a technicky náročnom povrchu prevýšila aj papierovo silnejšie súperky a do cieľa prišla na druhom mieste. Poradie na treťom mieste medzi ženami sa menilo v priebehu pretekov. Po dobrom štarte si v úvodných kolách tretiu priečku udržiavala Elena Ondášová (druhá žena z MSR v MTB maratóne a cross country horských bicyklov na MSR 2011). V polovici pretekov sa k Elene Ondášovej dotiahla triatlonistka a tretia žena z tohtoročných MSR v časovke na ceste Kristína Lapinová (Bikepro s.r.o Banská Bystrica). Tá mala najpomalší štart a aj nejaké pády v zákrutách v úvodnom kole. Silovou jazdou si Kristína od polovice pretekov s prehľadom zaistila jej ďalšiu bronzovú medailu z MSR, tentokrát z cyklokrosu. Piate miesto medzi ženami obsadila Lívia Hanesová (CK Banská Bystrica) a druhou kadetkou v cieli bola Katarína Czánová (CYS Žilina). Takmer všetky pretekárky z MSR v cyklokrose sú aj súčasťou internetového hlasovania o Miss slovenskej cyklistiky ktoré beží do 18. decembra..)

Atraktívne preteky mužov v ktorých bolo viacero adeptov na víťazstvo ovplyvnilo aj niekoľko pádov. V chladnom, už zamračenom odpoludní rozhodol preteky vo svoj prospech obhajca minuloročného víťazstva Róbert Gavenda (KDL Landbowkrediet cycling team).

V závere roku 2011 som skompletizovala jedinečnú zbierku mojich tohtoročných titulov Majsterky Slovenska na 5 plus jeden neoficiálny. Neviem či sa ešte niekomu podarí v budúcnosti získať túto zbierku počas jednej sezóny, no vzhľadom na rôznorodosť disciplín horskej cyklistiky, cestnej cyklistiky a cyklokrosu to bude náročné. Mne k tomu dopomohol najmä môj tohtoročný voľnejší program pretekov, keď boli prioritou domáce Majstrovstvá Európy v MTB XC a samozrejme aj dostatočná forma počas celého obdobia, lebo ani jeden z titulov by neprišiel bez výkonnosti a športového šťastia.)

Výsledky MSR v cyklokrose 2011 Prievidza: vysledky_2011.pdf

Konečné celkové poradie BCF Slovenského pohára v cyklokrose: celkove_poradie .xls

Viac info a foto aj na stránkach slovenského cyklokrosu: www.cxsvk.sk

Ako nasledoval zisk mojich tohtoročných titulov:

14.mája 2011 Majstrovstvá Slovenska v horskej cyklistike, MTB maratón,  Pravenec

23.júna 2011 Majstrovstvá Slovenska v cestnej cyklistike, časovka, Šumperk

26.júna 2011 Majstrovstvá Slovenska v cestnej cyklistike, preteky jednotlivkýň s hromadným štartom, Olomouc

15.júla 2011 1.neoficiálne majstrovstvá Slovenska v horskej cyklistike, vylučovacie šprinty, Valčianska Dolina

17.júla 2011 Majstrovstvá Slovenska v horskej cyklistike, cross-country, Valčianska Dolina

11.decembra 2011 Majstrovstvá Slovenska v cyklokrose, Prievidza

janka-stevkova-prievidza-cyclo-cross-2011.JPG kristina-lapinova-a-elena-ondasova-cross-prievidza-2011.JPG ciel-msr-cx-2011.JPG umyvanie-parou.JPG podium-msr-cyklokros-2011-prievidza.JPG

Komentovať príspevok »»

-->